Advokátní kancelář Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři - specialisté na problematiku IT práva

Pokuty za nedostatky v internetových obchodech

Autor: Mgr. Lukáš Mokrý | Vloženo: 7. 2. 2010 12:07 | Přečteno: 6080X

Na stránkách České obchodní inspekce se objevila zpráva o výsledcích kontrol internetových obchodů provedených v lednu 2010. ČOI se zaměřila zejména na dodržování povinností spojených s informováním zákazníka o právu na odstoupení od kupní smlouvy a dalších důležitých informací.

Celkem bylo provedeno 44 kontrol. Nedostatky byly zjištěny ve 25 případech, tj. 56,8%. Nejčastěji nejsou dodržovány povinnosti spojené s informováním zákazníka zejména o právu na odstoupení od kupní smlouvy, o právech souvisejících s odpovědností za vady. Chyběly také návody k zaslaným výrobkům v českém jazyce. Při řešení spotřebitelských  podnětů bylo zjištěno nedodržení lhůt pro vyřízení reklamace. Stále častými jsou též případy chybějících informací o provozovateli internetového obchodu.
Ve všech případech, kde bylo zjištěno porušení, bude s kontrolovanými osobami zahájeno správní řízení. Za uvedené správní delikty hrozí podnikatelům pokuta až 5 milionů Kč.
Advokátní kancelář Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři, která se na oblast práva v internetovém obchodu dlouhodobě zaměřuje, se často setkává se situací, kdy někteří provozovatelé eshopů své obchodní podmínky okopírují z jiných stránek. Tímto způsobem tak často dochází ke zkopírování i původních právních nedostatků. Vždy lze jen doporučit, aby si každý provozovatel internetového obchodu nechal své obchodní podmínky, jakož i způsob jejich sjednávání v rámci elektronických objednávek vyhotovit, nebo alespoň posoudit specializovanou advokátní kanceláří. Provozovatel si tak zajistí nejen právní čistotu svých obchodních podmínek, ale často také dostatečné zajištění svých práv proti zneužívání spotřebitelských oprávnění ze zákona.
V tomto směru doporučuji článek JUDr. Jansy  publikovaný na portálu pravoit.cz pod názvem Obchodní podmínky eshopu a jejich nedostatky.
 

Autor: Mgr. Lukáš Mokrý
Autor působí v advokátní kanceláři Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s., kde se zabývá zejména obchodním právem, a problematikou ochranných známek, doménových jmen a rovněž oblastí veřejných zakázek.